Just nu råder stor brandrisk i gräs - och skogsmark vilket lett till att flera kommuner infört eldningsförbud.
Läs mer om vad som gäller kring brandrisk i skog och mark hos oss på Skyddscentralen!
Det finns två nivåer av eldningsförbud: eldningsförbud och skärpt eldningsförbud.
Eldningsförbud
Vid eldningsförbud är det vanligtvis inte tillåtet att elda i eller nära skog och mark där det finns risk att elden sprider sig. Dock är det oftast tillåtet att grilla på egen tomt (i grill eller liknande) eller på fasta grillplatser.
Skärpt eldningsförbud
Vid skärpt eldningsförbud är det även förbjudet att grilla vid fasta grillplatser på allmän plats. Däremot är det tillåtet att grilla på egen tomt i grill eller annan säker anordning för matlagning.
Säkerställ alltid vad som gäller där du befinner dig!
Översikt över aktuella eldningsförbud Besök MSB.se för information om brandsäkerhet i skog och mark. Håll koll på brandrisken Även utan eldningsförbud kan det vara hög brandrisk. Var därför extra försiktig med eldning i skog och mark. Följ SMHI brandriskprognos eller använd appen Brandrisk Ute för att hålla dig uppdaterad.
Om eldningsförbud inte råder och du planerar att tända en eld i naturen, tänk då på följande:
- Välj en plats där elden inte kan spridas till brännbart material som träd, buskar eller gräs. Grus eller sandmark är att föredra.
- Avgränsa eldplatsen med stenar eller jord.
- Använd fältkök för matlagning, vilket ofta är säkrare än öppen eld.
- Undvik eldning vid kraftig vind då gnistor kan sprida elden.
- Ha alltid vatten tillgängligt för att släcka elden.
- Släck elden noggrant med vatten och rör om så att glöden slocknar helt. Gräv upp marken under askan och vattna rikligt.
Om elden sprider sig – ring 112
Försök att hejda elden i vindriktningen genom att använda gran - eller enruskor som kvistas av utom en meter i toppen. Sopa in brinnande material mot elden och pressa ruskan mot marken för att kväva elden. Blöta ruskor är mest effektiva.
Skogsbränder
Skogsbränder kan orsakas av bland annat eldning, skogsavverkning, gnistor från tåg eller blixtnedslag. Vid långvarig torka kan en liten gnista snabbt utvecklas till en stor brand.
Gräsbränder
Gräsbränder sprider sig snabbt och är svåra att släcka. Risken för gräsbrand ökar under våren i torrt fjolårsgräs, särskilt på eftermiddagen när gräset torkat. Blåsigt väder gör att elden kan spridas snabbt. Väderomslag kan snabbt ändra brandrisken och det kan finnas stora lokala variationer.
Självklart säljer vi på Skyddscentralen mängder av produkter för att undvika och i värsta fall begränsa brandrisken, såsom brandsläckare, brandfilt, brandvarnare, brandstege, m.m.